Om os

Roslev Hus’ historie

Fra Roslev Kro til Roslev Hus

Roslev Hus har ikke altid heddet sådan – faktisk startede den med at hedde Roslev Kro tilbage i 1910, hvor den er opført.

Roslev Kro blev bygget i 1910 i røde mursten. I 1911 havde hotellets dets indvielse, hvor det åbnede som et afholdshotel. Bygherren bag var slagter Stensgaard.

Fra omkring 1930 – fotograf: Samuel Pedersen, Roslev. Kilde: Sallingsund Lokal Arkiv.

Ved åbningen var der i stueetagen to forretninger: Andelsbanken og en slagterbutik. Ovenpå – på første salen – var der hotel, som var med restaurant og  selskabslokaler. På bagsiden af bygningen havde hotelværten til huse, hvor han boede privat. I gården var der desuden en rejsestald, så besøgende kunne opstalde deres heste, når de havde ærinder inde i byen.

Da Andelsbanken under kroen lukkede i 1930erne, blev der i stedet møbelbutik i disse lokaler.

I 1938 blev hotellet ombygget og moderniseret, med gæsteværelser, krostue, restaurant og selskabslokaler. Gennem årene blev der flere gange forsøgt at få en spiritusbevilling, men der var en stærk kreds af afholdsfolk i Roslev, så først sidst i 1939 fik hotellet spiritus bevilling.

Fra 1947 – fotografen er Amby, Roslev. Kilde: Sallingsund Lokal Arkiv

I 1977 indrettede hotelejeren en krostue med rustikke møbler i den gamle stald, som blev kaldt ”Æ Krøw”.

Fra 1986 – fotograf ukendt. Kilde: Sallingsund Lokal Arkiv

Ligesom navnet har ændret sig over tid, så har placeringen også. I 1986 brændte en del af hotellet. Hele bygningen blev revet ned og der blev bygget helt nyt hotel – den flotte hvide bygning vi har i dag. Der var indvielse i 1987.

Fra 1990 – fotografen er Annonce-Bladet (Salling Avis). Kilde: Sallingsund Lokal Arkiv

Det er i dag Den erhvervsdrivende Fond Roslev Sparekasse af 2006, der ejer bygningerne.
Roslev Sparekasse fond overtog kroen i 2011. I årene herefter har der været forskellige forpagtere. Fonden har nu pr. 1 oktober 2020 lavet aftale med den selvejende institution Salling Hallerne/Roslev Vandrehjem om samarbejde.